fbpx
Cabinet optică medicală în Timișoara
811 Views

Te încurajăm să pui întrebări!

Atunci când ajungi în faţa unui optometrist, gândeşte-te că reprezintă o sursă sigură de informare pe care o poţi accesa în detrimentul căutărilor pe Internet în legătură cu afecţiunea pe care o „stăpâneşti”. Unul dintre rolurile specialistului este de a detecta aspecte patologice și măsura vicii de refracție potenţiale dar şi de a informa corect pacientul, oferindu-i detaliile specifice afecţiunii oculare pe care o depistează.
Articolul de faţă doreşte să vină în sprijinul viitorului pacient/client, cu sugestii în ceea ce priveşte întrebările dar şi răspunsurile ce au rolul de a clarifica nelămuriri referitoare la modul în care se desfăşoară consultaţia. Care sunt paşii care ne arată că avem parte de un control de specialitate

1. ANAMNEZA

Anamneza este prima etapă în cadrul examinării pacientului şi reprezintă totalitatea informaţiilor obţinute de optometrist referitor la starea de sănătate a ochilor pacientului cât şi a stării generale de sănătate. Onestitatea şi deschiderea pacientului faţă de optometrist sunt esenţiale deoarece aceste răspunsuri orientează diagnosticul şi influenţează concluzia finală a optometristului.

2. EVALUAREA VEDERII

Pacientul este rugat să se aşeze pe scaun, în faţa lui la o distanţă de aproximativ 5 metri se afla un panou pe care sunt proiectate nişte litere de diferite dimensiuni. Pe rând, pacientul îşi acoperă câte un ochi şi la indicaţia optometristului citeşte cele mai mici litere pe care le poate vedea clar, fără efort. Dacă pacientul este deja purtător de ochelari se face o evaluare a vederii folosind aceeaşi metodă, dar de data asta cu ajutorul ochelarilor existenţi.

3. MĂSURAREA DIOPTRIILOR

Se face cu ajutorul aparatului numit autorefractometru. La fel ca la biomicroscop, pacientul îşi aşează bărbia pe un suport şi este rugat să privească în interiorul aparatului unde se află o imagine.

Aparatul trimite o rază de lumină pe fundul ochiului şi măsoară astfel refracţia. Mai mult, el imprimă pe o hârtie aceste măsurători care urmează să fie interpretate de optometrist şi care îi vor folosi la determinarea valorilor exacte a dioptriilor.

4. STABILIREA CORECȚIEI OPTICE

Cu ajutorul  trusei de corecție optică se testează vederea cu noile dioptrii stabilite de optometrist. Comunicarea dintre pacient și optometrist este esențialaă în acest proces, prin care trebuie să privească către panoul luminos, pe care sunt proiectate literele sau cifrele, după caz. Acesta este rugat să citească cele mai mici litere pe care reuşeşte să le vadă fără efort vizual.

5. MĂSURAREA DISTANȚEI INTERPUPILARE

Distanţa interpupilară reprezintă distanţa dintre cei doi ochi, aceasta se măsoară cu ajutorul unui aparat digital numit pupilmetru. Pacientul sprijină fruntea de aparat şi priveşte la o sursă de lumină aflată în interior, timp în care optometristul centrează pupilele şi află valoarea distanţei. Distanţa interpupilară are un rol foarte important în montajul ochelarilor. De menționat că ar trebui masurată pentru fiecare ochi in parte, asemeni ar trebui efectuată separat pentru vederea la distanță si vederea de aproape (laptop telefon citit)

6. CONCLUZIILE

În urma efectuării tuturor testelor, optometristul consemnează toate rezultatele şi valorile în fişa de consultaţie. Apoi, pacientului îi sunt aduse la cunoştinţă informaţiile atât despre dioptrii cât şi despre sănătatea ochilor, dar mai mult i se oferă soluţiile cele mai bune pentru comandarea ochelarilor. Se stabileşte frecvenţa cu care pacientul trebuie să revină pentru controlul periodic.